Informatieve Blog

FeLV

Bij het aanschaffen van een raskat lees je vaak dat de vader en moeder van het kitten zijn getest op FIV en FeLV. In een vorig blog heb ik het gehad over FIV en we weten inmiddels wat dit precies inhoudt. In deze blog ga ik het hebben over de tweede van het stel; FeLV.

Wat is FeLV

De afkorting FeLV staat voor ‘Feline Leukemia Virus‘. FeLV behoort tot een groep van virussen welke ook wel bekend staan als ‘Oncovirussen‘. Een oncovirus heeft het vermogen de ontwikkeling van tumoren bij geïnfecteerde individuen te veroorzaken.

Het ziektebeeld

Voor FeLV zijn 4 belangrijke subgroepen te onderscheiden, namelijk: A, B, C en T.

FeLV-A – 100% van alle met FeLV-geïnfecteerde katten hebben subtype A, het originele en archetypische vorm van het virus. Dit subtype veroorzaakt immunosuppressie, ofwel het verzwakt het immuunsysteem van het geïnfecteerde dier. Enkel van type-A is besmetting naar andere katten mogelijk; alle andere vormen en combinaties zijn celgebonden en kunnen ontwikkelen na infectie met dit subtype.

FeLV-B – 50% van alle met FeLV-geïnfecteerde katten hebben een combinatie van subtype A en B (Ofwel AB). Katten met dit subtype krijgen meer te maken met neoplastische ziekten (bijv. tumoren of ander abnormaal weefselgroei) dan katten met enkel subtype A. Ook zien we vaak dat katten met dit subtype te maken krijgen met een thymus lymfoom (een lymfoom in de zwezerik – dit veroorzaakt ademhalingsproblemen) of een myeloproliferatieve aandoening (Een aandoening van het beenmerg waarbij overmatige celdeling optreedt).

FeLV-C – 1% van alle met FeLV-geïnfecteerde katten hebben een combinatie van subtypen A en C, of A, B en C (AC / ABC). Katten met subtype C, in combinatie met A of AB, sterven meestal binnen 1 à 2 maanden en ontwikkelen vaak ernstige erytroïde hypoplasie en anemie.

Ook wordt er nog hier en daar gesproken over subtype T. FeLV-T heeft de neiging tot infecteren en vernietigen van T-lymfocyten (afweercellen); dit leidt weer tot lymfoïde depletie en immunodeficiëntie (verzwakken van het immuunsysteem).

Veel katten met FeLV krijgen te maken met secundaire problemen door de verminderde weerstand. Je kan hierbij denken aan FIP, toxoplasmose, bacteriële ontstekingen, tandvleesontstekingen, abcessen en oogontstekingen.

Naast al de boven genoemde symptomen zie je ook vaak:
– Gebrek aan eetlust
– Vermagering
– Maagdarmproblemen
– Huid- en vachtproblemen
– Lusteloosheid
– Zwelling van lymfeknopen
– Andere tumoren (o.a. in de lever, nieren, buikvlies, milt)
– Koorts
– Voortplantingsproblemen (abortus, sterfte van pasgeboren kittens, onvruchtbaarheid)
– Verlammingsverschijnselen

Doordat tumoren op verschillende plekken kunnen ontwikkelen, en er verschillende organen kunnen worden aangetast, verschillen de klinische klachten van een kat met FeLV enorm.

Besmetting

FeLV wordt voornamelijk overgebracht door direct contact met een geïnfecteerd dier (voornamelijk via het speeksel en nasale secreties, maar ook via urine en ontlasting); bijtwonden, wederzijdse verzorging (elkaar wassen) en het delen van kattenbakken, voerbakken en drinkbakken kunnen een bron van infectie zijn. Ook kan het virus overgedragen worden van moeder op kittens, zowel tijdens de dracht als via de melk.

Echter zullen niet alle katten die in contact komen met het virus ziek worden. Gezonde, sterke katten met een goed immuunsysteem kunnen het virus bestrijden en overwinnen. Vooral jonge kittens en verzwakte dieren lopen meer risico om ziek te worden.

Bij jonge kittens zal 70-100% ziek worden. Bij kittens van 8-12 weken oud wordt ongeveer 30-50% ziek. Bij volwassen katten ligt dit tussen de 10-20%.

Hou er rekening mee dat geïnfecteerde dieren die nog geen ziekteverschijnselen vertonen (ziekteverschijnselen komen vaak pas binnen enkele weken, maanden of zelfs jaren na besmetting opzetten) wel besmettelijk zijn voor andere katten. Deze katten die geen ziekteverschijnselen vertonen, maar wel besmet zijn, worden ook wel dragers genoemd. Deze dragers zijn meteen de reden dat goed testen vooraf (voor bijvoorbeeld een dekking of het introduceren van een nieuwe kat in je groep) ook belangrijk is, want geen ziekteverschijnselen betekend niet meteen dat het dier ook geen FeLV heeft.

Diagnose

FeLV is, net als FIV, te diagnosticeren met een snaptest. Door bij de kat wat bloed af te nemen kan met de snaptest gecontroleerd worden of er antilichamen in het bloed zitten tegen FeLV en/of FIV. Deze test kan bij bijna elke dierenarts gedaan worden; de uitslag is na ongeveer 15 minuten duidelijk.

Deze snaptest is zeer betrouwbaar bij een negatieve uitslag. Echter bij een positieve uitslag zal het bloed ook naar een gespecialiseerd laboratorium moeten worden gestuurd ter confirmatie. Dit omdat vals-positieve resultaten mogelijk zijn.

Behandeling en prognose

Er is op dit moment nog geen behandeling die een FeLV infectie volledig bestrijdt. De behandelingen richten zich daarom ook op het behouden van een goede levenskwaliteit. Ook wordt geprobeerd de gevolgen van de infectie (o.a. verminderd afweersysteem, bloedarmoede en tumoren) zoveel mogelijk tegen te gaan.

Momenteel experimenteert men wel met Interferon van Virbac. Het lijkt erop dat katten die behandeld worden met Interferon minder gezondheidsklachten hebben en ook langer leven.

De levensverwachting verschild enorm per individu. Geïnfecteerde kittens met een nog onderontwikkeld immuunsysteem halen in 70% van de gevallen hun eerste verjaardag niet. Volwassen katten leven er gemiddeld 2 tot 5 jaar mee, na diagnose, maar er zijn ook katten die nooit ziekteverschijnselen krijgen (en wel hun hele leven drager zijn) en er gewoon oud mee worden (10-15+ jaar).

Net als bij FIV, wordt je ook niet blij door over FeLV te lezen. Gelukkig maar dat vele catteries controleren op FIV/FeLV en zo de verspreiding van deze verschrikkelijke virussen proberen tegen te gaan. Vraag dus vooral naar deze testen bij de aanschaf van een kitten. Als er nog vragen zijn dan mogen jullie mij altijd contacten via het contact formulier.