Ik denk dat iedereen die deze blog leest wel eens ervan gehoord heeft; FIV en FeLV. De ouders van een nestje raskatten horen hier netjes op getest te zijn, dat weet iedereen. Maar wat houden FIV en FeLV nu precies in? Wat is het ziektebeeld dat hier bij hoort en is het te behandelen mocht een FIV/FeLV test positief zijn? In deze informatieve blog gaan we het over 1 van de 2 hebben, namelijk FIV. De ander volgt in een latere blog.
Informatieve Blog
Wat is FIV
Huiskatten zijn echter niet de enige katachtige die in aanraking komen met FIV. Ook grote katachtige hebben hiermee te maken. En bij een aantal van deze grote katachtige is het zelfs regelmatig voorkomend; zoals bijvoorbeeld bij de Afrikaanse leeuw.
Het ziektebeeld
De verschillende stadiums in het ziektebeeld van FIV zijn vergelijkbaar met het verloop van HIV. Hier een kort overzicht van de verschillende stadiums van FIV en wat het inhoud.
Fase 1 – Acute Stadium. In deze beginfase zijn er (soms) wat milde symptomen op te merken enkele weken na de besmetting. Koorts, opgezette lymfeklieren, diarree, huid- en/of darminfectie kunnen voorkomen. Deze fase is vaak van korte duur.
Fase 2 – Asymptomatische Fase. In deze fase zijn er geen ziekteverschijnselen. Deze fase kan duren van enkele maanden tot enkele jaren (soms zelfs langer dan 5 jaar). De lengte van deze fase wordt beïnvloed door leeftijd, of de kat met andere pathogenen in aanraking komt, en het type FIV (er zijn 5 subtypen (A-E)).
Fase 3. In deze fase komen vooral wat vage en algemene symptomen naar boven. Denk aan terugkerende koorts, oogontstekingen, verminderde eetlust en vermagering.
Fase 4 – AIDS Gerelativeerde Fase. In deze fase gaat het echt opvallen dat er toch iets aan de hand is met de kat en worden de ziekteverschijnselen ook langzaamaan steeds erger en duidelijker. Het immuunsysteem van de kat is in deze fase dusdanig aangetast dat er steeds meer (chronische) symptomen bijkomen.
Fase 5 – FAIDS. FAIDS staat voor Feline Acquired Immune Deficiency Syndrome – ofwel KattenAIDS. In deze fase is het immuunsysteem dusdanig aangetast dat de kat extreem gevoelig is voor andere infecties en deze ook niet meer af zal kunnen vechten. Er ontwikkelen zich nu mond-, neus-, oog-, huid- en darminfecties, longontstekingen, bloedarmoede en koorts. De kat vermagert ernstig. Soms zie je ook neurologische verschijnselen. Uiteindelijk is er de dood tot gevolg, vaak door een secundaire infectie.
Besmetting
Het kan voorkomen dat een zwangere poes FIV geeft aan haar ongeboren kittens, echter komt dit niet heel vaak voor. Dit, en het feit dat een kater een nekbijt toepast tijdens het dekken, maakt dat zowel poes als kater voor dekking bewezen vrij moeten zijn van FIV.
Diagnose
Een vals-positief is mogelijk bij deze test. Bij een positieve uitslag is dus ook extra bevestiging nodig door bijvoorbeeld een gespecialiseerd lab.
Het is wel zo dat er pas antilichamen in het bloed zitten enkele weken na besmetting. Twijfel je dus over een besmetting, dan is het verstandig om of een aantal weken te wachten voor je de test doet (minimaal 4), of om de test na een paar weken nogmaals te herhalen. Vraag hierover bij je dierenarts!
Behandeling en prognose
Heel blij word je niet van het lezen over FIV. Ik denk echter wel dat het belangrijk is dat we allemaal weten waarom catteries nu testen op FIV (en FeLV) en wat ermee voorkomen wordt. Het blog over FeLV volgt dus nog. Voor nu laat ik jullie deze informatie even verwerken, ik denk dat dit wel genoeg is voor 1 avond. Als er nog vragen zijn mogen jullie mij altijd contacten via ons contact formulier.
Copyright en bronvermelding
© Cattery Lumica / www.cattery-lumica.nl
Gebruikte bronnen voor informatie:
https://en.wikipedia.org/wiki/Feline_immunodeficiency_virus
http://www.dierenkliniekwilhelminapark.nl/dierinfo/kat/fiv.html
http://www.vet.cornell.edu/fhc/Health_Information/brochure_fiv.cfm
http://www.fiv-felv.nl/ziekte/index.php