Gisteren waren de kittens van ons F-nest alweer 2 weken oud! Uiteraard zijn er weer nieuwe foto’s gemaakt (welke ook op hun persoonlijke pagina’s staan), maar ook wil ik jullie graag weer een korte update geven over hoe het inmiddels met de kleintjes en hun moeder Valentina gaat.

Open oogjes en oortjes

farlan-2-week-1

Vanaf dag 8 gingen de eerste hoekjes van de eerste oogjes alweer open. Snelle knul Farlan had op dag 9 beide oogjes alweer open en staarde me ineens in de avond aan met zijn grote blauwe kijkers. Zijn broertjes en zusjes namen iets langer de tijd om beide ogen te openen; Finnley en Faelynn openden hun beide oogjes op dag 11, gevolgd door Faie op dag 12 en Faldor op dag 13. Wel mooi op tijd voor de 2 weken foto’s 😉

faldor-2-week-4

Naast hun oogjes gaan ook de gehoorkanalen langzaam open, en vandaag de dag reageren alle kittens ook echt op mijn stem. Als ik hun in de ochtend begroet, begroeten hun mij terug met een vrolijk piepconcert (waar moeder Tina dan toch nog altijd van in de stress schiet en haastig komt aangesneld om ze te voeren ook al zeiden ze alleen maar hallo). Tijdens de dag en in de avond kijken ze mij vaak vragend aan als ik wat zeg, en vooral Farlan praat nogal eens graag een woordje terug.

faie-2-week-1

Doordat hun oogjes en oortjes inmiddels open zijn, is ook hun wereld weer een stukje groter. Hun nieuwsgierigheid is duidelijk gewekt en inmiddels zie ik regelmatig een nieuwsgierig kittenkopje over de rand van de doos (waarin zij zijn geboren) hangen om te zien wat voor moois er nog meer te ontdekken is. Ook zie ik de kittens echt al met elkaar spelen – al gaat dit natuurlijk nog wel in slow motion en langer dan 5 minuten houden ze echt niet vol; ze vallen al spelend en worstelend in slaap en daar moet ik dan vaak weer hartelijk om lachen.

Verhuizing

finnley-2-week-1

Omdat de kittens langzaamaan meer actief worden, hebben wij de hele familie verhuist naar de normale hoek van de kamer waar onze kittenren kan staan. Deze afgezette hoek van de kamer is de plek waar zij straks veilig hun eerste echte stapjes kunnen zetten, het eerste beetje natvoer zullen eten, en ook kennis zullen maken met de kattenbak.

faelynn-2-week-4

Uiteraard mogen ze ook, als ze wat beter kunnen lopen, vrij de huiskamer in. Echter zullen ze tijdens de nacht nog teruggaan in de kittenren voor hun eigen veiligheid – en ik denk dat Valentina dit ook wel gaat kunnen waarderen. Een kleiner plekje om je kittens te zoeken is toch fijner dan 5 bolletjes door een hele huiskamer verspreidt! Zodra zij de kattenbak snappen zal de kittenren weer opgeborgen worden en zullen zij steeds meer van het huis mogen ontdekken; inclusief de kelder, de tweede verdieping, en het buitenverblijf!

Mama’s melk

Vorige week schreef ik dat het erop leek dat Tina’s melk eindelijk op gang was en dat ik waarschijnlijk niet meer hoefde bij te voeren. Op 1 keer bijvoeren na, had ik helemaal gelijk! Valentina doet het inmiddels helemaal zelf en de kittens groeien als kool; van te weinig melk en melkklierontstekingen is helemaal niks meer te merken.

screenshot_62

Hierboven staat de groeicurve van de kittens van de dag dat ze geboren zijn tot vanochtend, dag 15. Het leek me leuk om het overzicht van de afgelopen 15 dagen op deze manier te laten zien. De kittens wegen nu respectievelijk 337, 284, 296, 312 en 266 gram. Erg nette gewichten, al zeg ik het zelf.

De Nevakleurtjes

Zoals waarschijnlijk ook bekend bij onze lezers, worden Neva’s (Neva Masquerade) vrijwel zonder kleur geboren. Naarmate zij ouder worden zal duidelijk worden welke kleur zij hebben, en deze kleur zal hun hele leven lang door ontwikkelen.

Ik durf inmiddels met 80% zekerheid de kleurtjes van onze 3 Neva’s te melden – hou er dus rekening mee dat dit nog kan veranderen in de toekomst, want hoe jonger ze zijn, hoe lastiger het te zien is.

farlan-2-week-5faie-2-week-5finnley-2-week-5

Lumica’s Farlan (foto 1) – Blue Tabby Point
Lumica’s Faie (foto 2) – Seal Point White
Lumica’s Finnley (foto 3) – Blue Point

En nu maar afwachten of we het inderdaad goed hebben. Dit is voor mij de eerste keer dat er non-tabby en blue points bij zitten, dus ik ben nog lerende haha.

Tot zover de update van deze week. Ik hoop dat volgende week de eerste stapjes weer gemaakt zijn in de kittenren! Vanaf nu gaat het weer leuk worden – ik kan al echt contact leggen met de kittens en ook de karakters beginnen langzaamaan uit elkaar te lopen.

Maar hierover meer in de aankomende blogjes. Alvast tot volgende week!

Menu